Wielerevent: ervarings- en herstelverhalen uit de wielersport

Bij (W)EET WAT JE DOET geloven we in preventie van eetstoornissen in de (top)sport! Ondanks dat het steeds meer in het nieuws komt, komt op verschillende niveaus in de sport nog te vaak verstoord eetgedrag voor. Het blijft nog best een taboe om erover te praten. Dat willen wij doorbreken!

Tijdens het wielerevent op zondag 6 oktober 2024 zullen Karin de Bruin, Tristan Bangma en verschillende prominenten uit de wielersport met elkaar in gesprek gaan over hun ervaringen met voeding, gewicht en prestatie op topsportniveau. Daarbij komen thema’s aan bod zoals prestatiedruk, de wielercultuur, sociale media en de rol van de omgeving (trainers, ouders en/of begeleiders).

Aan het einde zal er ook ruimte zijn voor vragen vanuit het publiek aan de gasten.

De kosten: €9,95 voor Early Birds (t/m donderdag 5 september 23:59), reguliere tickets €12,50.

Tristan Bangma

Als tweevoudig paralympisch kampioen heb ik mijn droom als topsporter bereikt: twee keer op het juiste moment in topvorm en een magische grens doorbroken! Onder de minuut op de 1km en onder de vier minuten op de 4km. Ik, Tristan Bangma, ben paralympisch tandemwielrenner. Ik ben paralympisch omdat ik visueel beperkt ben. Mijn hoogtepunten? Juichen! Dat is waar ik als sporter voor leef. Elke dag beter worden, stapje voor stapje in het proces. Maar de weg naar goud is niet één stijgende lijn. Ik heb vele tegenslagen gekend in mijn sportieve carrière tot nu toe. Van blessures tot materiaalpech, maar ook mentale problemen. Als sporter leef je soms in je eigen wereld. Het is dan makkelijk om jezelf te verliezen in het proces. Zo dacht ik in 2014 dat hoe lichter ik zou zijn, hoe harder ik zou gaan fietsen. Het begon met iets minder eten, maar al snel was ik mezelf aan het uithongeren zonder dat ik dit zelf doorhad. Een worsteling met mezelf en met de mensen in mijn omgeving.

Op zondag 6 oktober zal ik in het Veldrome in Amsterdam tijdens het wielerevent van (W)EET WAT JE DOET mijn ervaringen met eetproblemen delen. Wat dacht ik? Hoe reageerden mensen in mijn omgeving? En hoe is mijn herstel verlopen?

Programma

Duur: 2 uur, startschot vanaf 14 uur.

 • Tristans verhaal
 • Digitale bijdrage over het vóórkomen van eetproblemen in de wielersport
 • Gesprek met prominenten uit de wielerwereld, over o.a.
  • Persoonlijke ervaringen rondom
   • gewicht
   • voeding
   • eetproblematiek
  • Wat maakt kwetsbaar?
  • Prestatiedrang en prestatiedruk
  • De invloed van de wielercultuur
  • De impact van social media
  • Wat helpt en hindert bij herstel?
  • Hoe kunnen we de wielersport gezonder maken?
 • Vragenronde

Onze tafelgasten

Aan dit event hebben de volgende mensen hun medewerking toegezegd:

Tafelheer:

Marco Knippen (sportjournalist)

Marco Knippen is een voormalig sport- en onderzoeksjournalist. Hij versloeg decennialang de Olympische Spelen en andere kampioenschappen, toernooien en wedstrijden. Deed daarnaast onderzoek naar uitwassen in de sport (doping, corruptie, uitbuiting, grensoverschrijdend gedrag). Verwierf bekendheid met zijn publicaties over schokkende misstanden in het turnen. 

Hoofdgast: Tristan Bangma en belangrijke betrokkenen uit zijn omgeving

Tafelgasten, o.a.:

Iris Slappendel

Duizendpoot Iris Slappendel is voormalig wielrenster, oud-ploegleider, wieler-co-commentator voor Eurosport, ontwerpster van fietskleding en vakbondoprichtster.  
 
Aansprekende resultaten uit haar wielercarrière waren onder andere de 3e plaats op het WK tijdrit voor junioren, 2x wereldbekerwinst (2010 en 2012) en Nederlands Kampioen op de weg in 2014. Nadat ze in 2016 is gestopt, bleef ze actief in het wielrennen en heeft ze op diverse manieren van zich laten zien en horen.  
In 2017 presenteerde ze haar eigen collectie wielerkleding onder de naam I.R.I.S. – I Ride In Style. https://www.i-ris.cc/. In datzelfde jaar werd ze bestuurslid van de Vereniging voor Beroepswielrenners en richtte ze een Vakbond voor Vrouwenwielrensters op, The Cyclists’ Alliance, om ongelijkheid en onrechtvaardigheid zoals onderbetaling, seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag in het vrouwenwielrennen aan de kaak te stellen. https://cyclistsalliance.org/about-us.  
Op 13 november 2022 gaf ze een interview aan Wieler Revue en liet ze de volgende uitspraak optekenen: “Er zijn behoorlijk veel rensters met eetstoornissen en dat zie ik als één van de grootste problemen van de wielersport in het algemeen, maar voor vrouwen in het bijzonder. Het is een thema dat publiekelijk niet zo heel vaak naar voren komt maar er wordt in het peloton heel veel over gesproken.”  
Uiteraard mocht Iris niet ontbreken in ons wieler-event en zijn we trots haar te mogen presenteren als één van de gasten aan onze discussietafel. 

Kirsten Wild

Kirsten Wild is onder het grote publiek vooral bekend als baanwielrenster. Ze won onder meer 9 wereldtitels en Olympisch brons. Daarnaast won ze meer dan 100 wedstrijden op de weg, waaronder ritten in GiroRosa, Gent-Wevelgem, de Panne en Omloop het Nieuwsblad. 

Momenteel werkt ze als sportmanager wielrennen op het CSE (Centrum Sport en Education) in Zwolle en is ze actief voor de KNWU op de baan met de junioren en U23 baanselectie. Ook is ze werkzaam als co-commentator voor de NOS. 

Als renner had ze een moeizame relatie met eten. Hoewel Kirsten op een gezond gewicht zat, was het toch altijd een worsteling. Nu ze gestopt is, hoort ze steeds meer verhalen uit het peloton van renners die ermee strubbelden. Gelukkig is er tegenwoordig betere begeleiding met ‘echte’ professionals zoals voedingsdeskundigen en mentale ondersteuning. In Kirsten haar tijd waren het toch vaak ploegleiders, die niet gehinderd door enige kennis van zaken van alles riepen, waar een jonge, minder ervaren renner, teveel waarde aan kan hechten.  

Voor Kirsten is het belangrijk om jonge talenten op een positieve en gezonde manier te helpen begeleiden naar de top en de nieuwe generatie renners te inspireren met haar ervaringen. We zijn verguld dat ze haar ervaringen ook op ons wieler-event komt delen. 

Natascha Knaven – Den Ouden.

Natascha is een voormalig Nederlands wielrenster die actief was als veld-, baan- en wegwielrenster. In het veldrijden werd zij viermaal Nederlands kampioen, maar ook in de andere disciplines behaalde zij podiumplaatsen. Na het wielrennen werd ze fysio- en manueel therapeut. Ze is moeder van 4 dochters, die allen ook voor het wielrennen hebben gekozen en waarvan er nu nog 2 actief koersen. Daarnaast is ze jarenlang eigenaar en teammanager geweest van het door haarzelf opgerichte AG Insurance – Soudal women’s pro team, wat startte als een ontwikkelingsteam om jonge talenten met een stevig fundament te laten doorgroeien naar het professioneel vrouwenwielrennen.  

‘Een wielrenner ben je niet, dat doe je’, is één van haar typische uitspraken, waarmee ze maar wil aanduiden dat het niet zozeer om presteren, wattages, gewicht en geld moet gaan, maar een uitgebalanceerde identiteitsontwikkeling, plezier en gezondheid voorop zouden moeten blijven staan in een wielerleven. 

Natascha kent de mooie kanten van de sport maar zeker ook de schaduwkanten vanuit verschillende rollen als renster, moeder en ploegleidster, en zal niet schuwen om deze keerzijden van de wielersport te benoemen op ons wieler-event. Wat een aanwinst voor ons event! 

En verder: Diverse digitale bijdragen van o.a.:

Leontien van Moorsel

Aanmelden

Ben je enthousiast en wil je graag het verhaal van Tristan en onze gasten horen? Ben je benieuwd hoe je als omstander een sporter kunt steunen? Schrijf je dan in voor het wielerevent op zondag 6 oktober 2024 van 14.00-16.00 uur in het Velodrome Amsterdam! Let op: Voor dit event kunnen zich maximaal 75 deelnemers inschrijven. Vol = vol.

Aanmeldingsformulier Wielerevent

 • € 0,00

 • Persoonsgegevens

 • Factuuradres

 • American Express
  MasterCard
  Visa
  Maestro
  Ondersteunde creditcards: American Express, MasterCard, Visa, Maestro
   
 • Betaalmethode
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dit event wordt mede mogelijk gemaakt door: