‘Met mij kan je sparren en alle (stomme) vragen stellen. Ik weet zeker dat ik ze ook gesteld heb.’

trainer

Amber van Es

Mijn naam is Amber en naast trainer bij (W)eet wat je doet ben ik zelfstandig sportpsycholoog en groepsleider op sociaal-therapeutische afdelingen binnen de GGZ.

Vanaf het moment dat ik had besloten dat ik naar het WK cheerleading wilde gaan, heb ik een felle strijd met mijn gewicht gevoerd. Ik dacht namelijk dat topsporters op hun voeding moesten letten, maar er was nergens begeleiding over voeding. Ik ben gaan diëten; alcoholvrij; suikervrij; een Kcal restrictie van 1500; supplementen (van vitamines tot creatine) nemen; veganistisch; intermitted fasting; paleo. En bij elk nieuw dieet voelde ik me dikker en waardeloos. Ondanks dat ik op het WK stond, dacht ik dat ik niet goed genoeg was omdat ik er niet uitzag zoals het schoonheidsideaal dat bij cheerleading hoort.

Gelukkig ben ik zelf naar een diëtist gegaan die aan de CTO verbonden was. Daar kwam ik erachter dat ik voor sommige trainingen echt te weinig at en juist meer moest gaan eten. En zij vertelde me dat ik al hartstikke goed en gezond bezig was. En ook topsporters eten wel eens chocola. Ik heb geleerd al mijn zelfbedachte regeltjes los te laten. Dit was het beste advies ooit.

Wat ik graag met jullie wil delen is dat voeding je vriend is tijdens het sporten. En niet je vijand. Vaak ontstaan problemen door te weinig kennis en/of geen begeleiding. Met mij kan je gewoon sparren en alle (stomme) vragen stellen. Ik weet zeker dat ik ze ook gesteld heb.