‘Ik doe nu aan sport voor mijn plezier omdat het me energie geeft, niet om mijn lichaam te willen veranderen.’

Trainer

Ayonne van Oort

Ayonne is sport-en prestatiepsycholoog, afgestudeerd psycholoog in de klinische richting en ervaringsdeskundige op het gebied van eetstoornissen. Daarbij is ze actief als (online) trainer van binnen het (W)eet wat je doet team.

Als kind heb ik met veel plezier verschillende sporten beoefend en ben ik mij uiteindelijk gaan toewijden aan atletiek. Hoe ouder ik werd hoe bewuster ik mij werd van mijn lichaam en het lichaam van de mede-atleten om mij heen. Tijdens wedstrijden liepen we in strakke broekjes en korte topjes waardoor niks verborgen bleef. Ik heb van nature brede schouders, kreeg vrouwelijke vormen en kwam in mijn puberteit ietsjes aan. De labels ‘dun’ en ‘strak’ waren dus niet op mij te plakken en hier heb ik lang mee geworsteld.

Mede door onhandige opmerkingen van mijn coach en dunnere leeftijdsgenootjes in mijn team begon ik steeds meer de aandacht te leggen op mijn lichaam. Ik begon zelf op mijn voeding te letten vanuit wat ik dacht dat gezond was en later zelfs onder begeleiding van een diëtiste. Op een veel te vroege leeftijd was ik met getalletjes, calorieën en mijn gewicht bezig. Aangezien ik perfectionistisch ben aangelegd werd dit voor mij een obsessie en zo verviel ik een aantal jaren in streng lijngedrag en eetbuien. Dit wisselde elkaar constant af waardoor ik niet lekker in mijn vel zat, geen energie had, niet meer kon genieten en zelfs mijn stemming verslechterde. Alles draaide om (niet) eten, mijn gewicht en lichaam. Ik verloor het plezier in de sport en in veel andere activiteiten die leuk hoorde te zijn op zo’n jonge leeftijd.

Na een lange periode van worstelingen en hulp ben ik nu op een punt waarop ik mijn lichaam accepteer zoals het is en weer kan genieten van het leven. Atletiek heb ik laten varen, maar ik beoefen nu andere sporten zoals yoga, crosstraining en boksen. Ik doe nu aan sport voor mijn plezier, omdat het me energie geeft en niet meer om mijn lichaam te willen veranderen

Vanuit mijn eigen ervaring en kennis wil ik dolgraag een ander helpen om deze destructieve cirkels te voorkomen en verbreken. Als ervaringsdeskundige en psycholoog in wording train ik sporters over hoe ze gezond en gelukkig kunnen presteren.