Af en toe een frikandel speciaal hoort ook bij topsport. Zo ben ik ook derde geworden van de wereld.

trainer

Carola Minkels

Ik ben Carola Minkels en bij ‘(W)eet wat je doet’ geef ik ‘(W)eet’-trainingen. Daarnaast ben ik bezig met een promotietraject over motorisch leren bij de VU in Amsterdam in samenwerking met InnoSportLab de Tongelreep. Iets wat super goed aansluit bij mijn rol als acrogymtrainster. 

Als klein kind bleek al snel dat ik een elastiekje was en gevoel had voor bewegen. De peutergym juf stuurde mij daarom door naar de turnles. Echter vond ik de acrogymnasten die tegelijktijdig trainden met ons als turnsters in de zaal veel interessanter en maakte ik al snel de overstap van turnen naar acrogym. Wat begon als een hobby met 2 uur in de week trainen, groeide al snel uit naar een passie waarvoor ik wel 20 uur in de acrogymhal te vinden was. Mijn doel was om steeds beter en beter te worden en uiteindelijk een keer op een EK of WK te staan. En dit lukte!! In 2016 werd ik zelfs derde op het WK acrogym in China. Iets wat ik van tevoren nooit had verwacht ooit te kunnen behalen.  

Echter zat er ook een keerzijde aan dit harde trainen en succes. Er werd bij ons in de acrogymhal veel gelet op gewicht. Iedere week werden we gewogen en als we niet op het juiste gewicht waren, werd daar iets van gezegd waar alle andere gymnasten bij stonden. Ook moesten we altijd voor een groot toernooi, zoals een EK of een WK, een paar kilo afvallen. Echter werd ons nooit verteld hoe wij dat het beste konden doen waardoor de meeste sporters in de weken voor een EK of WK bijna niks anders dan crackers met kipfilet aten. Ik trok me van al deze regels en commentaren nooit iets van aan en daardoor heeft dit bij mij gelukkig nooit geleid tot verstoord eetgedrag, maar ik heb wel gezien dat het bij andere sporters goed mis kon gaan… 

Tegenwoordig ben ik gestopt met acrogym en geef ik les om mijn enthousiasme voor de sport over te brengen op aanstormende talenten. Hierbij staat plezier en een veilig en gezond sportklimaat centraal. Want af en toe een frikandel speciaal hoort ook bij topsport. Zo ben ik ook derde geworden van de wereld. Deze visie hoop ik over te brengen als ‘(W)eet’-trainer aan andere (top)sporters, coaches, ouders en belangstellenden.