“Ik heb jarenlang roofbouw gepleegd op mijn lichaam en daar heb ik later de prijs voor betaald.”
Lea van Rooijen
De meeste mensen kennen mij als een enthousiast, sociaal, vrolijk, energiek, ietwat chaotisch en doortastend persoon. Veel mensen weten dat ik hoog niveau gevolleybald heb en wat ik gepresteerd heb. Dit zijn dan ook onderdelen van wie ik ben en wat ik heb gedaan. Maar de andere kant van mij kennen nog weinig mensen.
Wat eerder niet bekend was en wat nu pas bekender wordt, is dat ik op mijn 15e jaar een eetstoornis heb ontwikkeld. Een eetstoornis die op mijn 24ste de overhand kreeg en ervoor zorgde dat ik fysiek en mentaal niet meer verder kon met mijn sport. Ik heb jarenlang roofbouw gepleegd op mijn lichaam en daar heb ik later de prijs voor betaald. In de tijd dat ik als jonge meid aan topsport deed, was er onvoldoende gezonde begeleiding en kennis op het vlak van voeding en mentale gezondheid. Wanneer je als trainer, coach, fysio, arts, diëtist en/of ouder te maken hebt met jonge (top)sporters, dan is het van belang om voldoende kennis te hebben over het belang van het ontwikkelen van een gezonde mentale en fysieke leefstijl. Hier gaat het om een leefstijl die past bij het kind binnen de (top)sport.
Afkeuren van gewicht gaat niemand helpen. Net zo min als restricties, straffen en angst creëren rondom dit, maar ook andere onderwerpen. Hiermee wordt in mijn ogen alleen maar een onveilig sportklimaat bereikt, wat tot (ernstige) mentale problemen kan leiden. Ik gun iedere sporter om op een gezonde manier het beste uit zichzelf te halen. Met de juiste mindset, zelfvertrouwen, eigenwaarde en een identiteit.
Als voormalig topsporter zet ik mij dan ook in om het taboe doorbreken rondom eetstoornissen in het algemeen, maar ook in de (top)sport. ‘(W)eet wat je doet’ en ‘YAAP’ hebben mij de mogelijkheid gegeven om door middel van het opnemen van een podcast mijn verhaal te kunnen delen. Een deel van mijn verhaal is nu te horen op spotify in ‘YAAP de podcast’.
Het doel van de podcast is om awareness te creëren voor eetproblematiek binnen de (top)sport. Ik vind het belangrijk dat we samen een sportklimaat creëren, waarbij psychische problemen voorkómen kunnen worden. Daarbij vind ik het van belang dat sporters, trainers, ouders en omstanders voldoende kennis hebben van een gezonde (sport)ontwikkeling en sta ik 100% achter de missie van (W)eet wat je doet!