‘Ik herpakte mezelf en kwam weer in balans. Inmiddels weet ik hoe ik gezond kan presteren.’

trainer

Lisa de Vilder

Mijn naam is Lisa en naast trainer bij (W)eet wat je doet ben ik zelfstandig prestatiepsycholoog. Ik heb de opleiding Sport- en prestatiepsychologie afgerond aan de Universiteit van Amsterdam.

Tijdens mijn bokscarrière heb ik veel en vaak gestreden met de weegschaal. Van nature heb ik vrouwelijke vormen en geen strak ‘sportlichaam’. Hoewel ik Nederlands kampioen was en meedeed aan de Europese en Wereldkampioenschappen, heb ik me hierdoor nooit thuis gevoeld in de topsport. De nadruk lag voor mij veel te veel op mijn uiterlijk en gewicht waardoor ik ontzettend onzeker was als sporter en als mens.

Mijn trainers waren van mening dat ik beter uit de verf zou komen in een lagere gewichtsklasse tot 64 kilogram. Met mijn drive en ambitie om alles uit mezelf te halen wilde ik koste wat kost gaan uitkomen in die lagere gewichtsklasse. Omdat deze gewichtsklasse niet Olympisch is, moest ik zelfs lager gaan tot 60 kilogram om mijn Olympische droom te kunnen verwezenlijken. Een continue strijd met de weegschaal volgde. De sport waar ik zo van hield werd mentaal ontzettend zwaar en daarnaast fysiek ongezond. In deze intensieve jaren van trainen en presteren kreeg ik meer en meer lichamelijke klachten, zelfs tot aan het punt dat mijn menstruatie helemaal stopte. Toen werd me verteld dat dit bij het sporten hoorde en dat ik hier niets mee hoefde te doen. Inmiddels weet ik beter.

Op een gegeven moment besloot ik dat het zo niet langer kon. Ik nam afstand van het boksen. Na het jarenlange afvallen, kwam ik eerst 20 kilo aan. Met hulp van de juiste begeleiding van een sportdiëtist en psycholoog kwam ik weer in balans en herpakte ik mezelf. Inmiddels weet ik hoe ik als topsporter gezond kan presteren. Ik heb weer plezier in wedstrijden en in 2018 won ik goud in de klasse tot 69 kilo. Ik weet nu zelf wat ik doe. 

Met mijn kennis en ervaring wil ik nu de persoon zijn die ik zelf nodig had als sporter. Iemand die andere sporters kan uitleggen waar je klachten en gedachten vandaan komen. Als ervaringsdeskundige en psychologe train ik sporters over hoe ze gezond kunnen presteren.