‘Wat ik toen wel wist maar grotendeels negeerde, was het belang van een gezonde balans.’

Trainer

Lisanne van Bree

Mijn naam is Lisanne van Bree en ik ben lid van het online (W)eet wat je doet-team. Ik heb de opleiding Klinische Ontwikkelingspsychologie gevolgd aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij ik mij heb gespecialiseerd in de sport- en schoolpsychologie: twee onderdelen van psychologie waarbij zo goed mogelijk presteren centraal staat.

Mijn liefde voor sport heb ik van huis uit meegekregen. Elke sport mocht ik voor lange of kortere tijd uitproberen. Ik ontwikkelde een grote liefde voor duursporten, waarbij ik iedere keer het beste uit mijzelf kon halen, maar ook voor balsporten, waarbij ik met een team samen kon werken aan een doel.

Uiteindelijk lag mijn hart het meest bij volleybal, maar al snel liep ik daar tegen een grote muur op: Ik raakte steeds vaker geblesseerd. Ik trainde veel en met enorm veel plezier, maar mijn lichaam was het daar niet mee eens. Toen ik hoorde dat mijn grootste blessure ervoor zou zorgen dat ik per direct moest stoppen met volleybal, begon dan ook een lange zoektocht naar hoe ik toch zou kunnen sporten. Bij elke sport die ik probeerde, bleef ik vechten om het beste uit mijzelf te halen, maar daarbij negeerde ik meer dan eens de signalen van mijn lichaam. Ik worstelde mij nog met tape en braces door een paar korfbalseizoenen heen, maar toen gaf mijn lichaam definitief aan dat het voldoende was geweest.

Wat ik toen wel wist, maar grotendeels negeerde, was het belang van een gezonde balans. Eet je voldoende? Eet je de juiste dingen? Heb je plezier in wat je doet? Rust je wel genoeg? Luister je wel naar wat jouw lichaam nodig heeft, ook wanneer je alles uit jezelf probeert te halen in je sport?

Vanuit mijn eigen ervaringen weet ik hoe essentieel een gezonde balans kan zijn om zo goed mogelijk te presteren. Tijdens mijn studie heb ik geleerd hoe je die balans zou kunnen bereiken en hoe ik anderen kan ondersteunen bij het vinden van hun eigen balans. Die kennis heb ik uitgebreid toegepast op de online training voor sporters.