Stagiair

Nina Paans

Ik ben Nina Paans en ik volg op dit moment de master Sport and Performance Psychology aan de Universiteit van Amsterdam. Voor mijn stage was ik op zoek naar een mogelijkheid om mijn interesse voor de sportpsychologie te combineren met mijn passie voor de paardensport. Ik rijd zelf sinds achtjarige leeftijd paard en houd me ook veel bezig met het beoefenen van de dressuursport op competitief niveau. Bij het zoeken naar een stageplaats kwam ik terecht bij (W)eet wat je doet en zodoende volg ik nu bij dit mooie project mijn stage.

Zelf ben ik altijd heel perfectionistisch geweest en hierdoor liep ik op mentaal gebied vaak vast tijdens trainingen en wedstrijden in de paardensport. Al snel kwam ik tot de ontdekking dat niet alleen technische vaardigheden van groot belang zijn bij het leveren van goede sportprestaties, maar dat mentale vaardigheden van een sporter uiteindelijk ook zeker het verschil kunnen maken. Wanneer een sporter tegen problemen aanloopt op mentaal vlak (door bijvoorbeeld eetproblematiek) werkt dit de sportprestaties tegen. In mijn ogen kan een optimale sportprestatie alleen bereikt worden als iemand zowel fysiek als mentaal topfit is. Bij dit laatste kan het toepassen van sportpsychologie een wezenlijk verschil maken.

Mijn taak bij (W)eet wat je doet is om onderzoek te doen naar eetproblematiek en het voorkomen daarvan onder paardensporters. Daarbij ga ik ook kijken of we een programma kunnen ontwikkelen en aanbieden over het voorkomen en aanpakken van eetproblematiek specifiek bij paardensporters. Daarnaast hoop ik heel veel te gaan leren door mee te kijken binnen het team en tijdens trainingen/workshops. Op deze manier hoop ik een steentje te kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een gezonde relatie tussen eten en het leveren van topprestaties bij sporters.