trainer

Tes

Hoi! Ik ben Tes. Ik heb een bachelor in gezondheidswetenschappen. Daarnaast zit ik in de nationale jeugdraad waar ik gastcolleges geef over mentale gezondheid, advies geef aan gemeentes of politici, en meehelp met wetenschappelijk onderzoek.

Ik ben bij (W)eet wat je doet aangesloten als trainer omdat ik het heel belangrijk vind om (jonge) sporters en trainers te leren hoe je gezonder presteert en hoe je om kan gaan met de druk op gewicht; wat enorm heerst in de judosport.

Vanaf mijn 4e judo ik, en heb ik veel mooie wedstrijden mogen draaien. De sport vond ik geweldig. Judo was niet alleen een fantastische hobby en uitlaatklep voor mij, maar judo zorgde er ook voor dat ik meer respect, veerkracht en zelfvertrouwen ontwikkelde.

Helaas heb ik ook de keerzijde van judo ervaren. De druk op gewicht en prestatie die niet alleen voor mij, maar voor veel sporters, een ongezonde vorm ze aannam. Toen ik op mijn 15e besloot dat ik van mezelf uit de lichste gewichtsklasse mocht, mocht groeien en mocht eten waar mijn lichaam om vroeg, voelde ik me ineens zoveel sterker, gezonder en fitter. Toen heb ik voor het eerst (op een normale wedstrijd) van de toenmalige nederlands kampioene mogen winnen.

We denken vaak dat als je in de lichtste gewichtsklasse zit dat je de meeste kans maakt om te winnen. Maar als je goed in je vel zit, je niet onderdrukt voelt door constant te moeten afvallen en gezond bent, dan ga je pas echt het beste eruit kunnen halen en op je best presteren.

Ik gun het iedereen dat te ervaren. Maar eigenlijk zou gezondheid ├╝berhaupt altijd boven prestatie moeten staan, ook als je daardoor wat minder presteert.